مصاحبه با مدیر عامل شرکت پکتوس توسط اخبار فناوری
مدیرعامل شرکت دانش بنیان پکتوس، از طراحی و تولید برجسته نگار هوشمند همراه برای نخستین بار در کشور خبر داد و گفت: محصول تولیدی شرکت پکتوس با داشتن خروجی های بریل و صوتی بهترین وسیله کمکی توانبخشی برای نابینایان فارسی زبان، تنها PDA ( Personal Digital Assistant) بريل توليد شده در ايران بوده
سعید صادقپور وجدی مدیرعامل شرکت دانش بنیان پکتوس، در گفتگو با خبرنگار «نبض فناوری» با بیان اینکه این شرکت اولین و تنها تولیدکننده تجهیزات کامپیوتری و الکترونیکی ویژه نابینایان، است، اظهار کرد: این شرکت فعالیت خود را از سال ۷۰ شروع کرد یکی از زمینه فعالیت شرکت را به موضوع کامپیوتر در خدمت نابینایان اختصاص دادیم چرا که تا سال ۷۰ کامیپوتر برای استفاده نابینایان نبود؛ بنابراین اولین دستگاه را با نام کامپیوتر گویای امید برای نابینان طراحی تولید کردیم که این کامپیوتر با خروجی تک حرف صوتی فارسی و انگلیسی و عربی عمدتا با هدف تسهیل امر خواندن، نوشتن و تصحیح کتب بریل تهیه شد.
وی در ادامه به تولید اولین نمایشگر لمسی بریل در ایران، بنام برجستهنگار در سال ۱۳۷۶ اشاره کرد و گفت: این نمایشگر برای اولین بار در جهان، نابینایان را قادر به استفاده الکترونیک از متون بریل فارسی و عربی ساخت. همچنین ارائه اولین نرم افزار تبدیل متن به گفتار فارسی با خروجی صوتی کلمه خوان در سال ۱۳۷۸ که جایگزین نمونه حرف خوان شد، با وجود تمام مسائلی که این نرم افزار با آن روبرو بود که عمدتا ریشه در ساختار و رسمالخط زبان فارسی دارد، پوششدهنده اکثریت نیازهای صوتی استفادهکنندگان بود.
صادقپور ارائه نرمافزارهای صفحهخوان ویندوز WSR و صفحه خوان DSR برای محیط Dos در سالِ ۱۳۸۰ را از دیگر دستاوردهای این شرکت عنوان کرد و افزود: با توسعه نرمافزارهای سودمند دیگر برای دستگاه برجستهنگار، این دستگاه را بعنوان تنها ابزار دسترسی به متون تخصصی، شبکههای اطلاعرسانی اینترنت و برنامههای کاربردی بصورت فارسی و انگلیسی و عربی ساخت. همچنین در سال ۱۳۸۱ و ۱۳۸۲ با توسعه نرم افزارهای نوید ۴ و پکجاز، مجموعه کاملی از ابزارهای دسترسی نابینایان به کامپیوتر به زبان فارسی در دسترس قرار گرفت.
وی در ادامه، ارائه برجسته نگار ۲، نمایشگر لمسی بریل با قابلیت اتصال به پورت یو اس بی و بدون نیاز به منبع تغذیه در سال ۱۳۸۴، ارائه نرم افزارهای نوید ۵ و پکجاز ۸ مبتنی بر اولین نرم افزار تبدیل متن به گفتار فارسی با موتور تولید صوت ماشینی در سال ۱۳۸۶ و ارائه سیستم کمک آموزشی لمسی و صوتی سروش، جهت انتقال مفاهیم تصویری به نابینایان را از دیگر محصولات این شرکت یاد کرد.
وی یادآور شد که تاکنون ۱۱ محصول این شرکت دانش بنیان ثبت اختراع شده است.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان پکتوس با اشاره به برجسته نگارهای مدل ۱ دارای پورت پارالل بوده و امروزه رایانههای شخصی دیگر دارای این پورت نمیباشند، شرکت پکتوس، امکان ارتقای این دستگاهها را به مدل برجسته نگارِ ۱.۸ با امکانات زیر فراهم آورده است، افزود: نمایشگر لمسی بریل ۴۰ سلولی دارای صفحه کلید بریل ۱۶ کلیدی با امکان تعریف در نرم افزارهای مختلف، اتصال به رایانه از طریق درگاه USB، دارای سلول هی ۸ نقطهای بریل از جنس پلاستیک ضد حساسیت، وزن ۱۴۰۰ گِرم و همراه با کیف محافظ است که در مراکز عمومی از قبیل قرائتخانه کتابخانههای عمومی، مراکز آموزشی و ... کاربرد دارد.
صادقپور همچنین اضافه کرد: برجسته نگار ۲ نیز بدون نیاز به نصب درایور در ویندوز HID، دارای دو سطح سفتی و نرمی برای نقاط بریل، دارای صفحه کلید ۱۶ کلیدی با قابلیت تعریف در نرم افزارهایی مختلفف اتصال به رایانه از طریق درگاه USB، دارای سلولهای ۸ نقطهای بریل از جنس پلاستیک ضد حساسیت، دارای کلیدهای قابل تعریف، وزن ۱۴۰۰ گِرم و همراه با کیف محافظ است.
وی در رابطه با برجسته نگار ۳ نیز گفت: نمایشگر لمسی بریل ۲۰ سلولی بدون نیاز به نصب درایور در ویندوز HID، دارای دو سطح سفتی و نرمی برای نقاط بریل، دارای صفحه کلید ۱۲ کلیدی با قابلیت تعریف در نرم افزارهای مختلف، اتصال به رایانه از طریق درگاه USB، دارای سلولهای ۸ نقطهای بریل از جنس پلاستیک ضد حساسیت، دارای کلیدهای قابل تعریف
وزن ۷۰۰ گِرم و همراه با کیف محافظ است.
صادقپور در ادامه از طراحی و تولید برجسته نگار هوشمند همراه برای نخستین بار در کشور خبر داد و گفت: محصول تولیدی شرکت پکتوس با داشتن خروجیهای بریل و صوتی بهترین وسیله کمکی توانبخشی برای نابینایان فارسی زبان، تنها PDA (Personal Digital Assistant) بریل تولید شده در ایران بوده و از مزایای عمده آن نسبت به نمونههای خارجی، پشتیبانی کامل از زبان فارسی، پشتیبانی فنی در داخل کشور، شناسایی اتوماتیک توسط سیستم عامل، قابلیت تنظیم میزان برجستگی نقاط بریل و قیمت ارزانتر از مشابههای خارجی را میتوان نام برد. این کامپیوتر با حدود ۶۸۰ گرم وزن، سبک و قابل حمل برای دوستان نابینای محصل اعم از دانشآموز و دانشجو است.
مدیر عامل شرکت «پکتوس» با بیان اینکه شرکت متبوعش تنها شرکت فعال در این زمینه در آسیا بشمار میآید، خاطرنشان کرد: اخیرا کرهجنوبی نیز به جمع تولیدکنندگان این تجهیزات اضافه شده است؛ بقیه تولیدکنندگان نیز در آمریکا و اروپا مشغول به فعالیت هستند که متاسفانه پوشش مناسبی روی زبان فارسی ندارند، اما خوشبختانه توانستهایم این امکان را برای نابینایان کشور خود فراهم کنیم.
وی همچنین درباره امکان صادرات محصول «برجستهنگار هوشمند همراه» گفت: نمونههای قبلی دستگاه برجستهنگار به آلمان و افغانستان صادر شده است و در مورد صادرات این دستگاه هم بسیار امیدواریم.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان همچنین افزود: سامانه بانکی نابینایان، از سال ۱۳۹۴ در بانکهای کشور با هدف استقلال نابینایان در انجام عملیات بانکی راه اندازی شد و تا کنون نزدیک به ۳۰۰ شعبه از ۲۴ بانک کشور به این سامانه تجهیز شده اند. نابینایان به کمک این سامانه، قادر خواهند بود کلیه عملیات بانکی داخل شعبه را بدون داشتن فرد امین و همراه، به صورت مستقل انجام دهند. افراد نابینا به کمک دستگاه برجسته نگار و نرم افزار گویا میتوانند فرمها را به صورت صوتی و بریل پر کرده و در نهایت، فرم به صورت بینایی پرینت گرفته میشود و در اختیار مسئول باجه قرار میگیرد. افراد نابینا نیز بر حسب قوانین هر بانک، مهر یا اثر انگشت خود را پای برگه ثبت میکنند.
منبع: نبض فناوری