چرا دسترسپذیری سایتهای اینترنتی و اپلیکیشنهای موبایلی مهم قلمداد میشود؟ چگونه است که همه طراحان این اپلیکیشنها بر رعایت اصول دسترسپذیری تأکید دارند و خود را آگاه از اهمیتِ این موضوع نشان میدهند اما کمتر اپلیکیشنی را میتوان پیدا کرد که واقعاً این اصول را رعایت کرده باشد؟ همه نهادها و شرکتها برای خدماتی که ارائه میکنند، اپلیکیشن طراحی میکنند اما چه میشود که «توانیابان» به عنوان بخش بزرگ و قابل توجهی از اعضای جامعه هدف، در این طراحیها مورد غفلت واقع میشوند؟
چرا دسترسپذیری سایتهای اینترنتی و اپلیکیشنهای موبایلی مهم قلمداد میشود؟ چگونه است که همه طراحان این اپلیکیشنها بر رعایت اصول دسترسپذیری تأکید دارند و خود را آگاه از اهمیتِ این موضوع نشان میدهند اما کمتر اپلیکیشنی را میتوان پیدا کرد که واقعاً این اصول را رعایت کرده باشد؟ همه نهادها و شرکتها برای خدماتی که ارائه میکنند، اپلیکیشن طراحی میکنند اما چه میشود که «توانیابان» به عنوان بخش بزرگ و قابل توجهی از اعضای جامعه هدف، در این طراحیها مورد غفلت واقع میشوند؟ آنطور که در آمارهای جهانی ذکر میشود، رقمی در حدود یازده درصد از مردم جهان را افرادی تشکیل میدهند که مبتلا به نوعی از معلولیت یا اختلال جسمی، حسی یا ذهنی هستند. به همین دلیل هم هست که بزرگترین توسعه دهندگان سیستم عاملها یعنی apple, google, Microsoft و ... از سالها پیش تلاشی را به منظور فراهم کردن استفاده این جمعیت نزدیک به یک میلیاردی از محصولاتشان کردهاند.
هر کدام از سیستم عاملهای رایجِ بازار که نسخه جدیدی منتشر میکند، برای امکانات اضافه شده در حوزه دسترسپذیری یک بخش خاص در نظر میگیرد و در نمایشهای رسانهای بر روی امکانات به وجود آمده به طور مفصل مانور میدهد.
بر اساس آمار، جمعیت معلولان با آسیب بینایی در ایران، چیزی نزدیک به 800 هزار نفر است.
بر اساس این آمار، پر واضح است که ایجاد فرصتهای برابر برای استفاده همه کاربران از خدمات عمومی، یکی از اصلیترین مسؤولیتهای اجتماعی هر نهاد یا ارگانی به حساب میآید. البته اضافه شدن تعداد قابل توجه کاربر معلول به کاربران اپلیکیشن هم قطعاً در بازار رقابتی امروز، برای صاحبان حِرَف، مشاغل یا خدمات عمومی، جذابیت خاص خود را دارد.
از آنجا که در ایران تا به حال استانداردهای کاربردی برای ایجاد دسترسپذیری در سایتهای اینترنتی و اپلیکیشنهای موبایلی بر بسترها و پلتفورمهای مختلف اعم از Android, Windows phone یا IOS برای نابینایان و کمبینایان تدوین نشده، بدون شک سادهترین و مطمئنترین راه برای اطمینان از کیفیت دسترسپذیری وبگاهها و اپلیکیشنها، مشورت با گروههایی است که در این زمینه تخصص دارند و خود به شکل مستقیم با جامعه هدف در ارتباط هستند.
اقدامات شرکت دانش بنیان پکتوس در حوزه دسترسپذیری سایتهای اینترنتی و اپلیکیشنهای اندرویدی
شرکت دانش بنیان پکتوس به عنوان یکی از قدیمیترین شرکتهای فعال در حوزه فناوریهای ویژه افراد نابینا و کمبینا با حدود سی سال سابقه، چند سالی است که گام در راه دسترسپذیری خدمات مختلف برای معلولان با آسیب بینایی گذاشته است.