نویسنده: رقیه شفیعی
منبع: سی و ششمین شماره ی ماهنامه ی نسل مانا
از میان صدای خش خش برگ های پاییز می گذریم و با آوای باران به سراغ نوای موسیقی می رویم تا از میان حرکت انگشتان بر روی تار ها نظاره گر زندگی کسانی باشیم که روح و جسم خود را در راه یادگیری و یاددهی این هنر زیبا فدا کرده اند.
میزبان مبین دهقانیان شده ایم، جوانی که از کودکی به فراگیری موسیقی اهتمام داشته و دوره آکادمیک را هم به آموختن هرچه بیشتر آن اختصاص داده است. وی نوازنده پیانو است و تحصیلات خود را نیز در رشته پیانو در مقطع کارشناسی ارشد دانشکده هنر دانشگاه تهران ادامه می دهد. دهقانیان بیست و چهار ساله حدود هفده یا هجده سال است که با موسیقی آشناست ولی موسیقی جدی را از ده یا دوازده سالگی با نت خوانی بریل نزد داود جعفری شروع کرده است.
دهقانیان در شروع صحبت های خود تأکید دارد که نوازندگی به بینایی نیاز ندارد و تمام نوازنده های حرفه ای هنگام نوازندگی چشمان خود را می بندند؛ او اشاره می کند که بینایی حسی نیست که سرعت انگشتان را از حد خاصی بیشتر دنبال کند. محدودیت در موسیقی برای نا بینایان را فقط در حفظ کردن قطعات توسط آنها برای نواختن می داند. این در حالی است که نوآموزان بینا، نت را جلوی دست شان می گذارند و شروع به نواختن می کنند تا هماهنگی لازم بین دست و دانش شان فراهم شود.
نکته دیگر این است که معلم هنگام آموزش ساز به نابینا، -فرقی ندارد چه سازی باشد- باید زمان بیشتری اختصاص دهد تا فرد نابینا با محیط سازگاری پیدا کند و این مستلزم وقتی است که کم کم بشود ساز را به عنوان یک جسم خارجی مثل بدن خود بشناسند. یکی از ویژگی های مهم هنر این است که فرد را از اتاق امن خود بیرون می کشد در حالی که افراد نمی خواهند از اتاق امن خود بیرون بیایند و به دایره شنیدار خود شک کنند.
دهقانیان برای کسانی که قصد شنیدن موسیقی های خوب و گوش کردن به قطعات با کیفیت را دارند به معرفی پلتفرم هایی می پردازد که حتی در یادگیری هم می تواند به آنها کمک شایانی کند. این پلتفرم ها و اپلیکیشن ها به گونه ای هستند که برای تاک بک و ان وی دی ای هم دسترسی پذیری دارند و از این رو بسیار کاربردی و مفید هستند. شرح توضیحات درباره سایت ها و پلتفرم های موسیقی را می توانید در پادکست دنبال کنید.
دهقانیان در معرفی شخصیت های برتر در موسیقی و زندگی های آنها نیز کتاب هایی را معرفی می کند تا هنر دوستان و هنر جویان بتوانند با زندگی و آثار بزرگان این حوزه آشنا شوند و با فراغ بال بیشتر دست به انتخاب راه خود بزنند. از جمله آثار معرفی شده کتاب 101 اثر ممتاز از بزرگان موسیقی جهان تألیف مارتین بوک اسپن با ترجمه علی اصغر بهرام بیگی که در آن به زندگی 36 موسیقی دان و معرفی آثار شان پرداخته شده و کتاب درک و دریافت موسیقی اثر راجر کیمی ین با ترجمه حسین یاسینی و همچنین پادکست هایی در شناخت و درک و دریافت موسیقی از شاهین فرهت که نشر ماهور به انتشار آن می پردازد و یا ویدیو هایی از استاد پیانوی قرن بیستم از آن جمله آثاری هستند که راجع به شان در پادکست نکات مهمی را خواهید شنید.
دهقانیان به عنوان حرف پایانی برای دوستانش بیان می کند که: هنر گرچه وسیله ای برای لذت بردن از زندگی است، اما خودش یک زندگی جداست؛ یعنی نمی شود دست در آب گذاشت و انتظار داشت تا شنا یاد بگیریم! اگر واقعاً می خواهیم وارد رشته هنر شویم این موضوع مستلزم یک تلاش بزرگ است. گاهی در فرهنگ ما این گونه یاد گرفته ایم که تلاش به منزله ریاضت کشیدن است؛ که در مورد ساز یعنی به مدت طولانی پای ساز بنشینیم و ساز بزنیم که در بلند مدت موجب دیسک کمر و گردن می شود و بعد از آن آرتروز مفاصل و بیماری های دیگر را به دنبال دارد؛ این یک اشتباه است؛ تلاش در اینجا به معنی تلاش ذهنی است و من در سال های اخیر به این نتیجه رسیده ام که دست کاری را می کند که ذهن فرمانش را صادر کرده باشد؛ پس برای تمرکز تان بیشتر تمرین کنید و اگر می خواهید وارد رشته هنر شوید حتماً ورزش بخش مهمی از زندگیتان باشد. حتماً باید تلاش کرد تا بعد بتوان از آن تلاش لذت برد.
همراهان می توانند برای تهیه کتاب ها و منابع مطالعاتی خود به بخش های نابینایان و کم بینایان کتابخانه های عمومی در سراسر کشور مراجعه کنند.