نویسنده: علی جباری
منبع: سی و یکمین شماره ی ماهنامه ی نسل مانا
من علی جباری، فارغ التحصیل رشته موسیقی با گرایش نوازندگی ساز های ایرانی از دانشگاه سوره و سرپرست گروه موسیقی نابینایان توکا، فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۸۵ با نوازندگی و آهنگسازی تئاتر و مشارکت در جشنواره های موسیقی داخل کشور شروع کردم و در سال ۱۳۸۶ با مشارکت در جشنواره موسیقی نمایش عروسکی «قره قوز» در کشور ترکیه، حضور در جشنواره های بین المللی را آغاز کردم و تاکنون در بیش از بیست جشنواره موسیقی و نمایش در ده کشور، شرکت کرده ام.
گروه موسیقی نابینایان توکا از سال ۱۳۹۶ با هدف ایجاد امکان تعامل افراد دارای معلولیت با سایر افراد در کنار اجرای موسیقی و مشارکت در رویداد های بین المللی تشکیل شد. در این راستا، همیشه نیازمند افرادی بوده ایم که با اصول تبادلات فرهنگی بین المللی آشنا باشند و برقراری تعامل در کنار اجرای موسیقی برای گروه توکا از اهمیت بالایی برخوردار است.
ششمین فستیوال موسیقی افراد دارای معلولیت با اولویت افراد با آسیب بینایی، امسال در کشور تونس برگزار شد. همواره در این فستیوال، در کنار بخش موسیقی، کنفرانسی با موضوع «افراد دارای معلولیت» برگزار می شود که در این کنفرانس به موضوع نقش حکومت ها در برطرف ساختن موانع پیش روی افراد دارای معلولیت پرداخته می شود.
اینجانب، علی جباری، نوازنده کمانچه؛ دکتر ابوذر سمیعی، دانش آموخته سیاست گزاری فرهنگی و فعال اجتماعی حقوق معلولان و نوازنده تار و سه تار؛ دکتر سیاوش اردستانی، وکیل و مدرس دانشگاه و نوازنده ساز های کوبه ای، اعضای اصلی گروه موسیقی توکا هستیم. هر بار سعی کرده ایم که با افراد دیگری هم همکاری داشته باشیم. این بار، خانم طاهره بشیر، خواننده و خانم میترا ابراهیمی، نوازنده عود، خانم سمیه جاهد عطاییان، خبرنگار حوزه اجتماعی و افراد دارای معلولیت و خانم زهره خازنه، مدرس هنر هم با ما همراه بودند. در بخش کنفرانس، خانم جاهد عطاییان و آقای سمیعی به عنوان سخنران و خانم خازنه به عنوان مدرس هنر حضور داشتند و در بخش موسیقی نیز، چهارده کشور از جمله اسپانیا، سوئیس، مراکش، تونس، الجزایر، لیبی، امارات، عمان، عراق و… مشارکت داشتند. گروه موسیقی توکا در دو نوبت، روز افتتاحیه و روز دوم جشنواره، روی صحنه رفت و در نهایت از سوی برگزار کنندگان جشنواره برگزیده شد. همچنین موفق شدیم با وجود فرصت کوتاه تمرین، اجرای مشترکی با یکی از نوازندگان مراکشی داشته باشیم که با استقبال بسیار خوبی مواجه شد. برقراری تعامل از اهداف مهم گروه توکا است و همواره می کوشیم ضمن برقراری تعامل مؤثر با نمایندگان دیگر کشورها، نماینده خوبی برای ایران باشیم.
معمولاً در جشنواره های بین المللی، هزینه های اقامت و پذیرایی بر عهده کشور میزبان و سایر هزینه ها بر عهده شرکت کننده ها است. البته ممکن است جشنواره هایی هم برگزار شود که علاوه بر تمام هزینه ها، جوایز ارزنده ای هم به شرکت کنندگان اهدا کند. اسپانسر های جشنواره تونس، دو بانک تونسی و مؤسسه اپسار با جذب حمایت های بین المللی بودند و هزینه اقامت و پذیرایی شرکت کنندگان بر عهده ایشان بود؛ اما بزرگ ترین چالش ما برای شرکت در این جشنواره، تأمین هزینه ها بود و در غیاب حمایت های دولتی، تمام هزینه ها شامل بلیت و ویزا و… با حمایت دوستان همکار تأمین شد. حضور و اجرای گروه موسیقی توکا در جشنواره تونس، باز خورد های بسیار خوبی به همراه داشت و مصاحبه های خوبی از طرف رادیو و مطبوعات تونس انجام شد و فعالیت های گروه توکا به خوبی انعکاس یافت.
ما همواره موسیقی و فرهنگ را عامل انسجام و ارتباط بین انسان ها می دانیم و در همین راستا، ارتباطات بین المللی خوبی برقرار کردیم و دعوت به مشارکت در فستیوال های دیگری شدیم که پس از قطعی شدن حضور گروه، اطلاع رسانی خواهد شد.