نویسنده: میثم امینی
منبع: سی و سومین شماره ی ماهنامه ی نسل مانا
شرکت گوگل اخیراً چند به روزرسانی را با محوریت دسترسی پذیری در بعضی از محصولات خود شامل لوک آوت، تاک بَک و نقشه خود ارائه کرده است. در این شماره از نسل مانا در ستون فناوری مختصر به معرفی این به روزرسانی ها می پردازیم.
علاوه بر اعلام ادغام جِمینای با تاک بک، گوگل در حال ایجاد ابزارهای دسترسی پذیری جدیدی با استفاده از هوش مصنوعی و پیاده سازی آنها در تلفن های همراه اندرویدی است.
برنامه لوک آوت در اندروید به افراد نابینا و کم بینا کمک می کند تا از دوربین تلفن خود برای به دست آوردن اطلاعات بیشتری درباره دنیای اطراف خود استفاده کنند. اخیراً در لوک آوت حالت فایند یا پیدا کردن به صورت آزمایشی ارائه شده است که راه جدیدی را برای یافتن اشیای خاصی ارائه می دهد.
در این امکان کاربر از بین هفت دسته اشیا مانند میز و صندلی یا سرویس بهداشتی یکی را انتخاب می کند و سپس همان طور که دوربین گوشی خود را به اطراف حرکت می دهد لوک آوت کاربر را از جهت و فاصله تا شی ء مطلع می کند.
همچنین در اوایل سال جاری میلادی شرح تصاویر ایجاد شده توسط هوش مصنوعی در لوک آوت در سراسر جهان به زبان انگلیسی در دسترس قرار گرفت. حالا اگر کاربر با لوک آوت عکس بگیرد توصیف تصویری ایجاد شده به وسیله هوش مصنوعی را دریافت می کند و درباره تصاویری که می گیرد اطلاعات بیشتری به دست می آورد.
با برنامه اندرویدی لوک تو اِسپیک کاربران می توانند عبارات از پیش نوشته شده و قابل سفارشی سازی را با چشمان خود انتخاب کنند تا با صدای بلند خوانده شوند.
از مدتی پیش برنامه لوک تو اسپیک حالت بدون متن را نیز ارائه کرده است. با این حالت کاربران همچنین می توانند شکلک ها، نمادها و عکس ها را برای فعال کردن گفتار انتخاب و شخصی سازی کنند.
این ویژگی جدید بر اساس بازخورد دریافت شده از طرف جامعه هدف ارائه شده است تا به برقراری ارتباط دسترسی پذیرتر با وجود تفاوت های شناختی، چالش های سوادآموزی و موانع زبانی کمک کند.
در سال گذشته میلادی شرکت گوگل پِراجِکت گِیم فِیس، یک موس بازی متن باز و بدون نیاز به دست را برای رایانه های شخصی منتشر کرد. حالا توسعه دهندگان می توانند از طریق گیت هاب به پراجکت گیم فیس برای دستگاه های اندرویدی دسترسی داشته باشند.
با کمک سرویس دسترسی پذیری برای اندروید و گوگل مدیا پایپ توسعه دهندگان می توانند برنامه هایی بسازند که به کاربران اجازه می دهد حالت های چهره، اندازه حرکات، سرعت مکان نما و موارد دیگر را سفارشی کنند.
گوگل همچنین توانسته است از طریق همکاری با اینکلوزا، یک مؤسسه اجتماعی در هند که از افراد دارای معلولیت حمایت می کند، پراجکت گیم فیس را به محیط های آموزشی، کاری و دیگر موارد گسترش دهد؛ مانند: تایپ کردن پیام برای خانواده یا جستجوی شغل جدید.
برای مفیدتر کردن نقشه گوگل برای افراد دارای معلولیت، گوگل در حال گسترش دسترسی به ویژگی ها و ارائه گزینه های جدید برای کسب و کارها است.
برای افراد نابینا و کم بینا، گوگل در حال گسترش راهنمای صوتی دقیق و قابلیت پشتیبانی از صفحه خوان برای امکان لنز در نقشه گوگل در اندروید و آی او اس به صورت جهانی در همه زبان های پشتیبانی شده است.
با قابلیت پشتیبانی از صفحه خوان در امکان لنز در برنامه نقشه گوگل، کاربران نام و دسته بندی مکان های اطرافشان مانند دستگاه های خودپرداز، رستوران ها یا ایستگاه های حمل و نقل عمومی و فاصله شان از یک مکان را می شنوند تا بتوانند به سرعت راه خود را پیدا کنند و تصمیم بگیرند کجا بروند.
همچنین هنگامی که کاربران در حال راه رفتن هستند و نمی توانند با تلفن همراه خود کار کنند، راهنمای صوتی دقیق اعلان های صوتی را ارائه می دهد که به کاربران اطلاع می دهد که در حال حرکت در مسیر درست اند، دارند از یک تقاطع شلوغ عبور می کنند یا اگر مسیر را اشتباه رفته اند، به آنها اطلاع می دهد که باید تغییر مسیر بدهند.
در حال حاضر به لطف مشارکت صاحبان کسب و کارها و اعضای جامعه نقشه گوگل، این برنامه اطلاعات مربوط به دسترسی پذیری بیش از ۵۰ میلیون مکان را در خود دارد.
نمادی به نام «علامت صندلی چرخدار» نشان می دهد که یک مکان دارای ورودی دسترسی پذیر برای ویلچر است. جزئیات بیشتری در مورد سرویس بهداشتی، پارکینگ و مبلمان دسترسی پذیر نیز در سربرگ «درباره» برنامه وجود دارد.
نماد «علامت صندلی چرخدار» قبلاً در سراسر جهان در اندروید و آی او اس در دسترس بود و اکنون در حال گسترش به رایانه است، بنابراین کاربران می توانند فارغ از سیستم عاملی که در آن جستجو را انجام می دهند، به راحتی این اطلاعات را پیدا کنند.
همچنین اکنون هنگامی که کاربران در حال مشاهده مکانی در تلفن همراه اند می توانند نظرات را فیلتر کنند تا به راحتی اطلاعات مفیدی در مورد دسترسی پذیری مربوط به صندلی چرخدار را پیدا کنند.
برای کسانی که در شنیدن به کمک نیاز دارند، صاحبان مشاغل اکنون می توانند مجهز بودن به ویژگی اوراکَست را به پروفایل کسب و کار خود اضافه کنند.
اوراکست به مکان هایی مانند تئاترها، سالن های ورزشی، مکان های عبادت و سالن ها اجازه می دهد تا صدای بهبود یافته یا کمکی را از طریق سمعک های بلوتوثی، ایرپادها و هدفون های دارای قابلیت پشتیبانی از اوراکست برای بازدید کنندگان پخش کنند.
شرکت گوگل متعهد به همکاری مداوم با جامعه معلولان است تا ویژگی های دسترسی پذیری خود را از جمله به روزرسانی های مبتنی بر بازخوردهای کاربران بهبود بخشد.
گوگل در سال ۲۰۲۰ پراجکت ریلیت را راه اندازی کرد. یک برنامه اندرویدی برای افرادی با گفتار غیر استاندارد که به آنها این امکان را می دهد تا یک مدل تشخیص گفتار شخصی سازی شده برای برقراری ارتباط با دیگران و درک بهتر ایجاد کنند.
کارت های سفارشی به این کاربران اجازه می دهد، عباراتی را که به مدل آموزش می دهند سفارشی سازی کنند تا مدل کلماتی را که برای آنها مهم اند را درک کند.
اکنون روش جدیدی برای انتخاب متن و درون ریزی عبارات از برنامه های دیگر به عنوان کارت های سفارشی، مانند یادداشتی در یک سند گوگل داکس وجود دارد.
امکان «اعلان های صدا» با اعلانات، فلاش دوربین یا لرزش تلفن همراه به کاربران هشدار می دهد که صداهای معمول در خانه مانند: زنگ در یا زنگ هشدار تشخیص دهنده دود به صدا در آمده اند.
شرکت گوگل امکان اعلان های صدا را بر اساس بازخوردهای کاربران باز طراحی کرده است. این شرکت فرآیند یادگیری نحوه استفاده از برنامه و مرور رویدادهای صوتی را بهبود داده است و ذخیره کردن صداهای سفارشی برای لوازم خانگی را آسان تر کرده است.