جایگاه معلولین در جامعه ی امروز ما

در تهران و سایر شهر ها فضاهای مناسب سازی شده کمی برای معلولین وجود دارد و از سوی دیگر بیش از 30 هزار کودک معلول به دلیل عدم دسترسی به امکانات ترک تحصیل کرده اند.

بر اساس آمار اعلام شده توسط سیدجواد حسینی «رییس سازمان بهزیستی کشور» نزدیک به ۱۱.۵ درصد از جمعیت کشور را افراد دارای معلولیت تشکیل می دهند.

بیش از ۹ میلیون معلول در کشور وجود دارد، اما به ندرت در سطح جامعه دیده می شوند و در کنار مسائل پزشکی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. در این مطلب نگاهی کوتاه به وضعیت معلولین در جامعه ایران خواهیم داشت.

نامناسب بودن فضا های شهری و موسسات آموزشی

در تهران تعداد مراکز خرید، مکان های تفریحی، انگشت شماری وجود دارد که برای معلولین مناسب باشد، حتی در پاساژ های خرید و لاکچری منطقه ۱ فقط یک سرویس بهداشتی مناسب آنها وجود دارد.

همچنین در سایر شهر ها  دسترسی معلولین به فضای شهری بسیار محدودتر از تهران است. اماکن تاریخی و موزه ها برای معلولین مناسب سازی نشده است و عملا آنها در طراحی فضای شهری کنار گذاشته شده اند. همچنین بر اساس نظرات و صحبت های افراد معلول و ناتوان در شبکه های اجتماعی بسیاری از فضا های مناسب سازی شده برای آنها نیز به دلیل عدم آگاهی و رعایت نکردن مردم قابل استفاده نیست. مانند پل های عبور و مرور افراد که رمپ مناسبی دارند، اما به دلیل پارک کردن ماشین غیر قابل استفاده هستند.

موضوع مهم دیگر، عدم مناسب سازی وسایل حمل و نقل عمومی برای افراد معلول است. اتوبوس های واحد و تاکسی ها فاقد سکوی مناسب برای افراد معلول هستند. در عین حال مترو ها در شهر های بزرگ کمترین امکانات مانند رمپ و آسانسور مناسب را دارند.در کنار امکانات شهری، فضا های آموزشی به خصوص دانشگاه ها برای معلولین مناسب نیست و از کمترین امکانات برخوردار هستند. براساس آمار، گروهی از افرادی در دانشگاه درس می خواندند و بر اثر حادثه معلول و ناتوان شده اند، به دلیل نامناسب بودن فضای دانشگاه ها و کلاس ها مجبور به ترک تحصیل هستند. از سوی دیگر بر اساس اعلام آموزش و پرورش بیش از ۳۰ هزار کودک معلول به دلایل مختلف از ادامه تحصیل بازمانده اند و فقط ۸۰ هزار دانش آموز در مدارس ویژه و استثنایی در حال درس خواندن هستند.

رابطه فقر و معلولیت

بر اساس آمار، از جمعیت ۹ میلیونی معلولین در ایران فقط یک میلیون و ششصد هزار، تحت پوشش بهزیستی قراردارند و از سوی دیگر فقط ۱۵ درصد معلولین مشغول به کار هستند. همچنین فقط ۶ درصد از معلولین در مراکز بهزیستی و خیریه نگهداری میشوند و ۹۴ درصد این افراد تحت سرپرستی خانواده ها هستند. این در حالی است که مبلغ حق پرستاری معلولین ۶ ماهه است که پرداخت نشده و عیدی مستمری بگیران این سازمان منتظر تصویب ردیف بودجه است.

فقر و معلولیت رابطه ای دوسویه با یکدیگر دارند. اوضاع جامعه نشان می دهد که افراد معلول و خانواده های شان با احتمال بیشتری نسب به افراد عادی، محرومیت های اجتماعی و اقتصادی را تجربه می کنند. از سویی دیگر شروع معلولیت نیز ممکن است، باعث بدتر شدن، وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فقر از طریق تاثیر بدی که روی تحصیلات، اشتغال و افزایش هزینه های مرتبط با معلولیت می گذارد، باشد. مساله زمانی پیچیده تر می شود که موضوعاتی مانند جنسیت، پایگاه طبقاتی و سالمندی بر معلولیت افزوده شود. به ویژه زمانی که طرح ممنوعیت غربالگری جنین و نگرانی از تولد نوزادانی با معلولیت هم به تمام این موارد اضافه شود.

منبع: فرارو

 

اطلاعات تماس با ما
 تهران ، خيابان كريم خان زند ، خیابان خردمند جنوبي ، نبش بن بست حقانی،  پلاك 47 ، طبقه اول ، واحد 6 ، شرکت پکتوس
کد پستی : 1584853168
تلفن ها :  2_88810291 , 88321998، 88847439 ،88823099 
فکس : 88321998
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت دانش بنیان پکتوس می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح